NTG

Het Nederlandse theaterlandschap

De theaterwereld in Nederland is een zeer kleurrijk en levendig wereldje. Er is altijd wel bedrijvigheid rondom nieuwe musical uitvoeringen, spraakmakende theatershows en verrassende of bizarre cabaretvoorstellingen. Ook is Nederland een aantal geweldige theaterfestivals rijk, welke allen gemeen hebben dat ze erg toegankelijk zijn voor het brede publiek. Theater wordt in Nederland dan ook gezien als cultureel erfgoed, waardoor er voor theatermakers, toneelgezelschappen en theaters subsidies aan te vragen zijn om de producties kostendekkend te maken. Welke theatergroepen deze subsidies toegewezen krijgen wordt elke vier jaar opnieuw besloten door de Rijksoverheid. Ook worden er subsidies uitgekeerd via het Fonds voor de Podiumkunsten of door de provincie.

4 Theaterfestivals die je gezien moet hebben!

29 May 2020

Vermaak is er in allerlei vormen, zowel off- als online (zie hier), maar er gaat niets boven het theater. Dit zijn de drie Nederlandse theaterfestivals die je gezien moet hebben:

1. Nederlands Theater Festival (NTF)

Het Nederlands Theater Festival trapt al sinds 1987, toen nog als ‘Het Theaterfestival’, het nieuwe theaterseizoen af met de vertoning van de beste voorstellingen van het afgelopen jaar, geselecteerd door een vakjury. Naast deze selectie besteedt het NTF ook onder meer aandacht aan de mooiste producties van het Vlaamse Theaterfestival en worden de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgereikt, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or.

2. Oerol Festival

Het Oerol Festival begon in 1981 kleinschalig, maar is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa. Elke zomer komen duizenden bezoekers naar Terschelling om tien dagen lang te genieten van toneelgroepen uit binnen- en buitenland en andere (podium)kunstenaars, zoals beeldhouwers en muzikanten.

3. De Parade

De Parade is een rondreizend theaterfestival dat jaarlijks in de zomermaanden vier grote steden aandoet: Amsterdam (Martin Luther Kingpark), Rotterdam (Museumpark), Den Haag (Westbroekpark) en Utrecht (Moreelsepark). Het festivalterrein ziet eruit als een kermis, met allerlei attracties, en bezoekers kunnen naar hartenlust kiezen uit allerlei voorstellingen op het gebied van muziek, theater en kunst.

4. Noorderzon

Er gaat niets boven Groningen, zeker niet tijdens Noorderzon. Tijdens deze elfdaagse internationale kunstmanifestatie is er voor elk wat wils: theater, muziek, dans, beeldende kunst en meer. Komt dat zien!